FAQ

1. Hvor mange foredrag har du holdt i alt?

Jeg har ikke tal på dem, men jeg er ret sikker på at jeg mindste har holdt 500, og nok også flere.

2. Hvor lang tid varer dit foredrag?

I de fleste tilfælde tager et foredrag ca. 75 minutter, men jeg har holdt foredrag på 30 minutter og på 2 timer. Det afhænger naturligvis af hvilken sammenhæng og hvordan det i øvrigt skal passe ind i et program.

3. Kan man forlænge foredraget med efterfølgende diskussion?

Ja! Og det er en god idé. I mange tilfælde er der naturligvis mulighed for spørgsmål fra salen, men at give tid til en diskussion mellem deltagere og mellem deltager og mig selv er en rigtig god måde at få budskaberne underbygget og hjælpe til en tættere kobling til deltagerens egen virkelighed.

4. Kan man efter foredraget få dig til at hjælpe deltagerne med at tydeliggøre koblingerne til virksomhedens/organisationens egen verden?

Ja og det er en god investering. Jeg gør det oftere og oftere, og det viser sig at være god tid brugt på denne del. Jeg har stor erfaring med at stille deltagerne spørgsmål der sikrer tydeliggørelse af pointerne, og derfor vil en indledende snak med mig om hvordan vi på bedste vis får pointerne til at sætte sig fast, være en god idé.

5. Kan du hjælpe med at facilitere efterfølgende gruppearbejde?

Ja, jeg har lang erfaring fra min tid som management konsulent og coach i at facilitere workshops og seminarer. Det har givet mig en rigtig god ballast til at skabe rammerne for meningsfulde gruppearbejder. Jeg anbefaler fx også at få deltagerne til på et individuelt plan at forholde sig til pointerne. På den måde kommer det helt tæt på.

6. Hvornår i et seminar vil du anbefale at placere dit foredrag?

Det afhænger naturligvis af om der er mulighed for at vælge, men hvis det er muligt anbefaler jeg oftest at jeg kommer på så tidligt i programmet som muligt. Jeg oplever at mine budskaber på den måde bedst integreres i det resterende forløb. Der refereres ofte til pointerne i det efterfølgende, og på den måde oplever deltagerne at jeg giver mest værdi. Ellers handler det, som i så mange tilfælde, om timing. Lad os ta' en dialog om hvilke rammer I har og hvad I gerne vil opnå med dagen som helhed.

7. Hvor mange eller hvor få mennesker kan du holde foredrag for?

Jeg har holdt foredrag for 3 personer, og alligevel stod jeg op! Jeg har også holdt foredrag for 2000 deltagere med storskærm, headset osv. Begge setups fungerer. Der er ingen tvivl om at foredraget for 3 personer er mest krævende, men meget intimt og effektfuldt. Foredrag for fx 2000 personer er naturligvis sjovt, men den efterfølgende diskussion er naturligvis lidt svær. Derfor bliver foredrag i den størrelse oftest uden efterfølgende spørgsmål. Jeg har et eksempel hvor jeg holder et foredrag sammen med min ro-kollega Eskild Ebbesen for ca. 600 deltager – klik her

8. Udleverer du materiale i forbindelse med dit foredrag?

Ikke nødvendigvis, men ja hvis det giver mening. Jeg slutter ofte mit foredrag af med 13 principper, som eneste PowerPoint slide i forbindelse med foredraget. De 13 principper udleverer jeg ofte på papir. Alternativt kan man efterfølgende besøge min hjemmesiden og down-load'e dem på både dansk og engelsk. Hvis vi har en efterfølgende workshop, er der ofte papirer med spørgsmål med i forløbet. Det lyder måske simpelt, men ved at skrive får vi deltagerne til at forholde sig mere konkret til indholdet.

9. Inddrager du deltagerne i dit foredrag?

Ja, men ikke nødvendigvis. Det kan være effektfuldt undervejs i foredraget at stoppe op og bede deltagerne to-og-to om at dele deres refleksioner eller første indskydelser på den aktuelle pointe. Men lad mig understrege at vi ikke laver de klassiske øvelser med fx at folde hænderne på forskellig vis!

10. Kan du holde dit foredrag på engelsk?

Yes – det har jeg gjort adskillige gange.

11. Kan alle internationale kulturer forstå budskaberne i dit foredrag?

Ja det vil jeg absolut mene. Jeg har holdt foredrag for rigtig, rigtig mange forskellige nationaliteter – sydkoreanere, russere, indere, mexicanere, kinesere, forskellige afrikanske nationaliteter og så naturligvis nordamerikanere og stort set alle europæiske nationaliteter. Det interessante er at ALLE forstå grundbudskabet og alle kan referere til historien da en sportshistorie er en slags globalt sprog. Jeg havde fx en gang en række indere oppe efterfølgende og sige tak, hvor de bl.a. fortalte at de aldrig havde tænkt over at sport var så nuanceret og krævede så meget mental og samarbejdskapacitet, og at de i øvrigt var imponeret over hvor meget det talte ind i deres arbejdsliv – særligt i en dansk virksomhed.

12. Kan dit foredrag indgå i et toplederseminar?

Ja det har jeg gjort ved flere tilfælde. Uden at nævne konkrete navne, kan jeg oplyse at jeg har stået foran rigtig mange af de absolutte topledere i Danmark – også i mindre og mere lukkede setups. Du kan fx se denne udtalelse fra Management konsulent Jacob Grane – klik her

13. Kan dit foredrag forstås af alle i organisationen, høj som lav?

Ja, og det bedste er når fx den stille, lidt ældre kvindelige kollega i forsamlingen kommer op bagefter og trykker min hånd og fortæller hvor interessant og relevant mit foredrag var. Jeg har holdt foredrag for en stor samling smede i overalls (i selve fabriksrummet) og så på de bonede gulve i nogen af landets største virksomheder, og så alt ind imellem.

14. Kan dit foredrag bruges i forbindelse med konferencer, hvor folk er samlet fra flere forskellige virksomheder?

Ja, men der er i mit eget sind ikke tvivl om at jeg foretrækker at holde det for mennesker fra samme organisation, for på den måde skaber det fælles referenceramme efterfølgende. Men ja, det har jeg naturligvis gjort adskillige gange og inspirationen er selvfølgelig lige stor, men deltagerne har bare ikke deres kollegaer med til at skabe fælles referenceramme.

15. Bruger du mange PowerPoint slides til dit foredrag?

Nej! Eller det vil sige at jeg har tre slides med – en om mig selv (som tager 2-3 minutter at løbe igennem), en med en video fra vores OL løb i 1996 og så en sidste med de 13 principper. Jeg foretrækker at have deltagernes opmærksomhed rettet mod mig og min fortælling. Det virker også bedste og på den måde hører deltagerne bedst efter og jeg har øjenkontakt.

16. Har du et eksempel på video hvor du holder foredrag?

Ja – klik her

17. Kan man få kontaktoplysninger på referencer der har hørt dig?

Ja naturligvis – du ringer bare på min mobil 22 21 16 65 eller sender en mail på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

18. Har du din OL guldmedalje med når du holder foredrag?

Ja – det er de færreste der har set og rørt sådan en, så det synes jeg er helt naturligt. For at være ærlig var jeg lidt tilbageholdende med det i de første år, men stort set alle spurgte og forstod ikke hvorfor jeg ikke tog den med. Så den er altid med og det synes langt de fleste er sjovt.

19. Holder du foredrag gratis?

Nej ikke som udgangspunkt. Det er det færreste her i denne verden der er gratis og så er det jo en levevej for mig. Men i nogen tilfælde har jeg gjort det. Fx for Unicef, Folkekirkens nødhjælp, Scleroseforeningen o.lign. Det har været min måde at gi' lidt tilbage på.

20. Hvordan adskiller dit foredrag sig fra alle de andre sportsfolks foredrag?

Ja det er svært at svare entydigt på. Det ligner nok på flere punkter og vi er jo mange tidligere idrætsfolk som er blevet til gode foredragsholdere. Men i mit tilfælde tror jeg at kombinationen af cand.merc studierne på CBS, mange års ledelseserfaring i erhvervslivet, erfaringen med at starte og opbygge en virksomhed og tiden som management konsulent og coach gør, at jeg forstår og evner at sætte mig ind i de fleste virksomheders udfordringer og dermed evner at lave særligt tydelige koblinger mellem den ene disciplin (roning i en robåd) og den anden disciplin (virksomheden, ledergruppen, teamet eller projektorganisationen). Ellers må vi lade det komme an på en prøve!

21. Er dit foredrag stadig aktuelt, selv så mange år efter at du vandt OL med Guldfireren?

Ja sjovt nok. Det havde jeg faktisk ikke selv set komme, da jeg startede med at holde foredrag tilbage i 1997, året efter OL. Grundhistorien er jo af gode grunde den samme, den kan jeg jo ikke lave om på! Jeg har faktisk haft både Thomas, Victor og Eskild ude på forskellige tidspunkter, for at tjekke op på om min formidling og mine slutninger var i overensstemmelse med virkeligheden. Det var heldigvis 100% i overensstemmelse med virkligheden! Men historien bliver jo ikke mindre relevant, bare fordi den får lidt år på bagen. Min evne til at formidle den bliver bare bedre og bedre med årene, og min ledelseserfaring koblet på, gør ikke formidlingen ringere. Tværtimod! Det er i hvert fald hvad jeg oplever på tilbagemeldingerne. Jeg lytter særligt når jeg får tilbagemeldingerne fra erfarne ledere som jeg respekterer.

22. Hvad ved en roer om ledelse i en virksomhed?

Ja den stereotyp får jeg ind imellem smidt i hovedet. Nu er der jo gået en del år siden 1996, meget vand er løbet igennem åen, og jeg har trods alt fået lidt anden erfaring siden. Så ja, jeg forstår godt kommentaren eller spørgsmålet, hvis jeg lige var steget ud af båden og havde lagt åren på hylden. Men med al respekt, så har jeg lært og oplevet så meget siden, at jeg må kunne påstå ikke bare at være roer.

23. Har du eksempler på hvor du har holdt foredrag?

Ja det er blevet til en del både sjove og udfordrende steder over tid. Fx har jeg holdt foredrag på en restaurant i Dublin, på en Cowboy ranch i Texas, på en sejlende skonnert i Øresund, på en lille og så godt som øde ø med to bygninger på i det østlige Malaysia, i en bjælkehytte i det nordligste Finland (med minus 40 grader udenfor) og i en indianer shelter for blot at nævne et par sjove tilfælde, men ellers på utallige konference steder, hoteller og mødelokaler i både Danmark og i udlandet.

Kontakt Niels Laulund

Er du interresseret i et foredrag? Så kontakt mig!.